Reklam kod içeriği yüklenmemiş.

Eskiden fiyatı tereyağı ile yarışan koyun yünleri elde kaldı

SİVEREK 08.10.2020 - 15:59, Güncelleme: 05.12.2022 - 08:59
 

Eskiden fiyatı tereyağı ile yarışan koyun yünleri elde kaldı

Haber: Mevlüt Bayraktar-Görüntülü-Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir zamanlar tereyağı ile aynı fiyata satılan koyun yününün artık alıcısı bulunmuyor.
(VİDEOLU)-Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir zamanlar tereyağı ile aynı fiyata satılan koyunyünü, bu aralar alıcı bulamıyor. Türkiye’de önemli küçükbaş hayvanın yetiştirildiği merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yaz aylarında kırpılan koyunyünü alıcı bulamıyor. Bir zamanlar tereyağı ile aynı fiyatta olan yerli yün, alıcı bulunmadığından birçok hayvan yetiştiricisi tarafından yakılarak imha ediliyor. Eskiden koyunlar kırpılmadan yünleri satılırdı 20 yıldır yün ticareti yapan Mehmet Koyuncu, son zamanlarda ithal ve fabrikasyon yün nedeniyle yerli yünün alıcı bulamadığını belirterek, eskiden halen koyunlar kırpılmadan köyleri gezer ve yünlerin kaporasını vererek satın alırdık” dedi. Sade tereyağı ile yünün fiyatı aynıydı Mehmet Koyuncu daha önce yün ile tereyağının aynı fiyata satıldığını ama şimdi yerli koyunyününün alıcı bulamadığını belirterek,” Eskiden Siverek yerli koyunun yünleri çok kıymetliydi, bir kilo sade tereyağı ile bir kilo yünün fiyatı aynıydı. Şimdi sade tereyağı kilosu 100 TL, yün kilosu 2,5 TL” Hazır yataklar ve ithal yün yerli yünün satışını durdurdu Bir zamanlar satın almak için yün tüccarlarının bir biriyle yarıştığı piyasa, son zamanlarda vatandaşların hazır yatak ve ithal yüne yönelmesi sonucu durma noktasına geldi. Piyasanın canlanabilmesi için en azından bir yün fabrikası kurulması gerektiği belirten Koyuncu,” Tek alıcı vatandaşalar, vatandaşlarda hazır yataklara yöneldiğinden piyasa otomatikman durmuş oldu. Oysa bir fabrika olsaydı ve bu yün işlenmiş olsaydı bu kadar değersiz olmazdı” dedi Kovid-19’da piyasayı etkiledi Kovid-19 nedeniyle düğünlerin yapılamadığını, bununda piyasayı etkilediğini söyleyen Mehmet Koyuncu,” Son kaç aydır düğünlerde doğru dürüst yapılamıyor buda piyasayı etkiledi, düğünler olduğunda her düğün için en az hazır yatak yanında misafirlerin ağırlanacağı, bir iki takım yünden yatak ve yorgan yapılırdı, düğünler olmadığından bunlarda satılamıyor” dedi Yün tüccarı Mehmet Ali Koyuncu ’da,” Elyaf çeşitlerinin çıkması sonucu, sağlıklı olan koyunyününe ilginin azaldığını belirterek, hayvan besicilerinin büyük bölümünün koyunları kırpığı gibi yünü yaktığını” söyledi VİDEOYU SEYRETMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Haber: Mevlüt Bayraktar-Görüntülü-Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir zamanlar tereyağı ile aynı fiyata satılan koyun yününün artık alıcısı bulunmuyor.

(VİDEOLU)-Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir zamanlar tereyağı ile aynı fiyata satılan koyunyünü, bu aralar alıcı bulamıyor.

Türkiye’de önemli küçükbaş hayvanın yetiştirildiği merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yaz aylarında kırpılan koyunyünü alıcı bulamıyor. Bir zamanlar tereyağı ile aynı fiyatta olan yerli yün, alıcı bulunmadığından birçok hayvan yetiştiricisi tarafından yakılarak imha ediliyor.

Eskiden koyunlar kırpılmadan yünleri satılırdı

20 yıldır yün ticareti yapan Mehmet Koyuncu, son zamanlarda ithal ve fabrikasyon yün nedeniyle yerli yünün alıcı bulamadığını belirterek, eskiden halen koyunlar kırpılmadan köyleri gezer ve yünlerin kaporasını vererek satın alırdık” dedi.

Sade tereyağı ile yünün fiyatı aynıydı

Mehmet Koyuncu daha önce yün ile tereyağının aynı fiyata satıldığını ama şimdi yerli koyunyününün alıcı bulamadığını belirterek,” Eskiden Siverek yerli koyunun yünleri çok kıymetliydi, bir kilo sade tereyağı ile bir kilo yünün fiyatı aynıydı. Şimdi sade tereyağı kilosu 100 TL, yün kilosu 2,5 TL”

Hazır yataklar ve ithal yün yerli yünün satışını durdurdu

Bir zamanlar satın almak için yün tüccarlarının bir biriyle yarıştığı piyasa, son zamanlarda vatandaşların hazır yatak ve ithal yüne yönelmesi sonucu durma noktasına geldi. Piyasanın canlanabilmesi için en azından bir yün fabrikası kurulması gerektiği belirten Koyuncu,” Tek alıcı vatandaşalar, vatandaşlarda hazır yataklara yöneldiğinden piyasa otomatikman durmuş oldu. Oysa bir fabrika olsaydı ve bu yün işlenmiş olsaydı bu kadar değersiz olmazdı” dedi

Kovid-19’da piyasayı etkiledi

Kovid-19 nedeniyle düğünlerin yapılamadığını, bununda piyasayı etkilediğini söyleyen Mehmet Koyuncu,” Son kaç aydır düğünlerde doğru dürüst yapılamıyor buda piyasayı etkiledi, düğünler olduğunda her düğün için en az hazır yatak yanında misafirlerin ağırlanacağı, bir iki takım yünden yatak ve yorgan yapılırdı, düğünler olmadığından bunlarda satılamıyor” dedi

Yün tüccarı Mehmet Ali Koyuncu ’da,” Elyaf çeşitlerinin çıkması sonucu, sağlıklı olan koyunyününe ilginin azaldığını belirterek, hayvan besicilerinin büyük bölümünün koyunları kırpığı gibi yünü yaktığını” söyledi

VİDEOYU SEYRETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersiverek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.