Reklam kod içeriği yüklenmemiş.

Siverek'te Su Çilesi

SİVEREK 17.07.2018 - 13:48, Güncelleme: 05.12.2022 - 08:59
 

Siverek'te Su Çilesi

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı ergen köyünde yaz ayları su akmadığından dolayı, köyün kadınları köyden 2 kilometre uzaklıkta bulunan hayvanlarında o sudan içtiği kanal suyundan her gün eşeklerle evlerine su taşımak zorunda kalıyor.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı ergen köyünde yaz ayları su akmadığından dolayı, köyün kadınları köyden 2 kilometre uzaklıkta bulunan hayvanlarında o sudan içtiği kanal suyundan her gün eşeklerle evlerine su taşımak zorunda kalıyor. İlçeye 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve 50 hane bulunan Ergen köyü sakinleri 10 yıldır yaz aylarında susuz kaldıklarını iddia ederek, yetkililerden yardım bekliyor. Ergen köyü kadınları, her gün defalarca, köyden 2 kilometre uzaklıkta bulunan çeşme kanalından eşek ve bidonlarla evlerine su taşıyor. Köyde su olmadığından dolayı çamaşırlarını da aynı kanalda yıkamak zorunda kalan kadınlar, bu çilenin bir an önce bitmesini istiyor. 3 aydır köyde su olmadığından eşeklerle eve su taşımak zorunda kaldıklarını söyleyen Sibel Kırmızıgül,“  3 aydır hayvanlarla insanlar aynı suyu içiyor. Yani hayvanların içtiği sudan biz ve çocuklarımızda içiyoruz. Bu sudan çocuklarımız hepsi hasta oluyor. 50 derecelik sıcakta bu suyu 2 kilometre uzaktan köye taşımak zorunda kalıyoruz ve buda günde birkaç defa tekrarlanıyor” dedi 10 yıldır bu çileyi yaşıyorlar 10 yıldır bu çileyi yaşadıklarını belirten Kırmızıgül,” 10 yıldır her yazın ortasında bu çileyi yaşıyoruz, biz çok fazla bir şey istemiyoruz, yalnızca su istiyoruz, su” diye konuştu Köy Muhtarı Cemil Yeşilyaprak 1996 yılında sahibi tarafından hibe edilen özel mülkiyette vurulan su kuyusunun birkaç yıldır, özel mülkiyet sahibinin oğlu tarafından her yaz ayı su keserek, kendi tarlalarını suladığını iddia ederek, “ 1996 yılında özel bir mülkiyette su kuyusu vurduk, 1999 yılında tarla sahibi, tarlayı hibe etti. O zamanın parasıyla 150 Milyon para verildi kendisine tarlayı hibe etmesi için. Şimdi 20 yıl sonra tarla sahibinin oğlu gelmiş bizim köyün içme suyunu kesiyor. Tarla sahibinin, tarlayı hibe ettiğine dair tüm belgeler elimizde olmasına rağmen, nereye gittikse hiç kimse bize yardımcı olamıyor. Şuan suyumuzu kesen şahıs suç işliyor, hibe edilen bir tarlayı, devlet tarafından çıkarılan suyla sulama yapıyor. 50 hanelik köyümde su yok ve insanlarımız eşeklerle evlerine su taşımak zorunda kalıyor ve bu suda sağlıklı değil, hayvanların içtiği sudan içmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı ergen köyünde yaz ayları su akmadığından dolayı, köyün kadınları köyden 2 kilometre uzaklıkta bulunan hayvanlarında o sudan içtiği kanal suyundan her gün eşeklerle evlerine su taşımak zorunda kalıyor.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı ergen köyünde yaz ayları su akmadığından dolayı, köyün kadınları köyden 2 kilometre uzaklıkta bulunan hayvanlarında o sudan içtiği kanal suyundan her gün eşeklerle evlerine su taşımak zorunda kalıyor.

İlçeye 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve 50 hane bulunan Ergen köyü sakinleri 10 yıldır yaz aylarında susuz kaldıklarını iddia ederek, yetkililerden yardım bekliyor.

Ergen köyü kadınları, her gün defalarca, köyden 2 kilometre uzaklıkta bulunan çeşme kanalından eşek ve bidonlarla evlerine su taşıyor. Köyde su olmadığından dolayı çamaşırlarını da aynı kanalda yıkamak zorunda kalan kadınlar, bu çilenin bir an önce bitmesini istiyor.

3 aydır köyde su olmadığından eşeklerle eve su taşımak zorunda kaldıklarını söyleyen Sibel Kırmızıgül,“  3 aydır hayvanlarla insanlar aynı suyu içiyor. Yani hayvanların içtiği sudan biz ve çocuklarımızda içiyoruz. Bu sudan çocuklarımız hepsi hasta oluyor. 50 derecelik sıcakta bu suyu 2 kilometre uzaktan köye taşımak zorunda kalıyoruz ve buda günde birkaç defa tekrarlanıyor” dedi

10 yıldır bu çileyi yaşıyorlar

10 yıldır bu çileyi yaşadıklarını belirten Kırmızıgül,” 10 yıldır her yazın ortasında bu çileyi yaşıyoruz, biz çok fazla bir şey istemiyoruz, yalnızca su istiyoruz, su” diye konuştu

Köy Muhtarı Cemil Yeşilyaprak 1996 yılında sahibi tarafından hibe edilen özel mülkiyette vurulan su kuyusunun birkaç yıldır, özel mülkiyet sahibinin oğlu tarafından her yaz ayı su keserek, kendi tarlalarını suladığını iddia ederek, “ 1996 yılında özel bir mülkiyette su kuyusu vurduk, 1999 yılında tarla sahibi, tarlayı hibe etti. O zamanın parasıyla 150 Milyon para verildi kendisine tarlayı hibe etmesi için. Şimdi 20 yıl sonra tarla sahibinin oğlu gelmiş bizim köyün içme suyunu kesiyor. Tarla sahibinin, tarlayı hibe ettiğine dair tüm belgeler elimizde olmasına rağmen, nereye gittikse hiç kimse bize yardımcı olamıyor. Şuan suyumuzu kesen şahıs suç işliyor, hibe edilen bir tarlayı, devlet tarafından çıkarılan suyla sulama yapıyor. 50 hanelik köyümde su yok ve insanlarımız eşeklerle evlerine su taşımak zorunda kalıyor ve bu suda sağlıklı değil, hayvanların içtiği sudan içmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersiverek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.