EĞİTİM GÜCÜ SEN ŞANLIURFA ŞUBE RESEN ATAMAYI İPTAL ETTİRDİ
Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Kutlu, konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:
"Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası olarak Şanlıurfa’da üyelerimiz ve tüm öğretmenlerimizin haklarını savunmaya ve mücadele etmeye devam ediyoruz. Matematik öğretmeni olarak Haliliye ilçemizde bir ortaokulda görev yapan üyemiz, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Okul/Kurumlarda Norm Kadro Fazlası Durumunda Olan Öğretmenlerin İhtiyaç Olan Eğitim Kurumlarına Atama Duyurusu ile resen görev yaptığı okulundan 80 km uzaklıkta bir başka okula atandığını öğrenmiş ve bu konuda sendikamıza başvurmuştur.
Şubemiz tarafından, Şanlıurfa Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 13/02/2024 tarihli ve E-50790867-903.02.01-96586714 sayılı işleminin iptali istemiyle 17/04/2024 tarihinde dava açılmıştır. Şanlıurfa 2. İdare Mahkemesi, 2024/1910 sayılı kararında, aşağıda sıraladığımız gerekçeleri dikkate alarak resen atamanın iptaline hükmetmiştir:
Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin 18. maddesinde, "İhtiyaç fazlası konumda bulunan sözleşmeli öğretmenler, istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır" düzenlemesi ile getirilen "istek ve tercihlerin dikkate alınması" koşulunun, ihtiyaç fazlası olduğundan bahisle ataması yapılacak sözleşmeli öğretmenler için yerine getirilmesi gereken zorunlu bir koşul olduğu belirtilmiştir. İdarenin duyurusunda, bu şartın usulüne uygun olarak yerine getirilebilmesi için, ihtiyaç/norm fazlası öğretmene tebligat yapılması ve tercihlerinin alınması gerektiği vurgulanmıştır. Ancak davalı idarenin savunmasında, norm kadro fazlası durumunda olduğuna ilişkin tespitin davacıya tebliğ edilmediği, sadece kısa mesaj (SMS) yoluyla duyurulduğu ve bu şekilde paylaşılan bağlantı vasıtasıyla tercihte bulunma imkânı sağlanmadığı anlaşılmaktadır. Mevzuatta ve ilgili duyuruda belirtilen şekilde davacının tercihte bulunması için gerekli imkân sağlanmamıştır. Kısa mesajın, bu tereddüdü gidermeyeceği ve usulüne uygun bir tebligat sayılamayacağı sonucuna varılmıştır. Bu sebeple, belirtilen usule uyulmaksızın ve davacıya tercihte bulunma imkânı verilmeden yapılan atamanın hukuka aykırı olduğuna karar verilmiştir.
Sözleşmeli öğretmen olan davacının itiraz başvurusunun, atama hakkında karar verme yetkisi bulunan Valilik Makamı tarafından değerlendirilmesi gerekirken, başvurunun Vali adına işlem tesis etme yetkisi bulunmayan İl Milli Eğitim Müdürü tarafından reddedildiği görülmüştür. Bu durum, dava konusu işlemin yetki unsuru açısından hukuka aykırılığına neden olmuştur."