Reklam kod içeriği yüklenmemiş.

Prof. Dr. Yılmaz: Her bağış yeni bir hayattır.

05.11.2020 - 12:54, Güncelleme: 05.12.2022 - 08:59
 

Prof. Dr. Yılmaz: Her bağış yeni bir hayattır.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Organ Nakli Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, “Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasının "Organ ve Doku Bağışı Haftası" olarak kutlanması ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak organ bağışının önemine dikkat çekti.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Organ Nakli Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Mehmet Yılmaz,  “Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasının "Organ ve Doku Bağışı Haftası" olarak kutlanması ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak organ bağışının önemine dikkat çekti. Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarındandır, dedi. "Organ nakli" vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemidir. Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi de organ bağışıdır. Prof. Dr. Mehmet Yılmaz açıklamasının devamında ise “Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiş ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır, vurgusunu yaparak organ bağışının teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. Ülkemizde organ bağışları Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır.  "Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi" vasıtasıyla organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf biçimde yapılmaktadır. Ülkemizde organ olarak, böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak nakilleri; doku olarak kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri yapılmaktadır. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlar, il sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler, aile hekimliklerine başvurabilir, detaylı bilgi alabilirler. Organ bağışı yapmak isteyen kişiler, belirtilen yerlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir, dedi. Son olarak ise Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Güzelçiçek ise Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle vatandaşların bu konuda daha duyarlı ve hassas davranmaları gerektiğini ifade ederek hastanemizde de Prof. Dr. Mehmet Yılmaz Başkanlığındaki ekip ile birlikte sadece Şanlıurfa' da değil bölgede de doku ve organ bağışının yapıldığı bir hastane olduklarını vurgulayarak herkesi doku ve organ bağışında bulunmaya davet etti.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Organ Nakli Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, “Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasının "Organ ve Doku Bağışı Haftası" olarak kutlanması ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak organ bağışının önemine dikkat çekti.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Organ Nakli Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Mehmet Yılmaz,  “Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasının "Organ ve Doku Bağışı Haftası" olarak kutlanması ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak organ bağışının önemine dikkat çekti.
Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarındandır, dedi.
"Organ nakli" vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemidir.
Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi de organ bağışıdır.
Prof. Dr. Mehmet Yılmaz açıklamasının devamında ise “Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir.
Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiş ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır, vurgusunu yaparak organ bağışının teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.
Ülkemizde organ bağışları Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır.  "Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi" vasıtasıyla organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf biçimde yapılmaktadır.
Ülkemizde organ olarak, böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak nakilleri; doku olarak kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri yapılmaktadır.
Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlar, il sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler, aile hekimliklerine başvurabilir, detaylı bilgi alabilirler.
Organ bağışı yapmak isteyen kişiler, belirtilen yerlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir, dedi.
Son olarak ise Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Güzelçiçek ise Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle vatandaşların bu konuda daha duyarlı ve hassas davranmaları gerektiğini ifade ederek hastanemizde de Prof. Dr. Mehmet Yılmaz Başkanlığındaki ekip ile birlikte sadece Şanlıurfa' da değil bölgede de doku ve organ bağışının yapıldığı bir hastane olduklarını vurgulayarak herkesi doku ve organ bağışında bulunmaya davet etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersiverek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.