Şanlıurfa'da Tarım İşçilerine Ödenecek Ücretler ve Çalışma Şartları

SİVEREK 15.08.2024 - 23:09, Güncelleme: 15.08.2024 - 23:09
 

Şanlıurfa'da Tarım İşçilerine Ödenecek Ücretler ve Çalışma Şartları

21 Mayıs 2024 tarihinde Şanlıurfa Ziraat Odası'nda gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, Şanlıurfa ilinde tarım işlerinde çalışacak işçilere ödenecek ücretler ve çalışma koşulları belirlendi.
Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, çapa, sebze, meyve, mercimek, kimyon, fıstık, badem ve sera işlerinde çalışacak tarım işçilerinin günlük asgari ücretleri ve çalışma şartları yeniden düzenlendi.   Alınan kararlara göre, 16 Aralık 2021 tarihli ve 2021/1 sayılı karar gereğince işçilerin bir günlük çalışma karşılığı asgari ücretin brüt miktarı üzerinden hesaplanarak aracı ve elçilik ücreti dahil 670 TL olarak ödenmesine karar verildi. Ayrıca, 16 yaşından küçük işçilerin çalıştırılmaması ve hasta olan işçilerin çalışmasına izin verilmemesi gerektiği belirtildi.   Tarım işçilerinin sabah 06:00'da işe başlamaları ve akşam 18:00'da işi bırakmaları kararlaştırıldı. Gün içerisinde ise sabah 08:30-09:00 arasında 30 dakika, öğle 13:00-14:00 arasında 60 dakika ve ikindi 15:15-16:00 arasında 45 dakika mola verilmesi uygun görüldü. Sera ve sebze işlerinde ise çalışma saatlerinin günün koşullarına göre belirlenmesi gerektiği vurgulandı.   Şanlıurfa il sınırları dışından getirilen işçilerin geliş ve dönüş masraflarının karşılanması, il sınırları içerisinde ikamet eden işçilerin ise her gün iş yerlerine gidiş dönüşlerinin işverenlerce sağlanması karara bağlandı. Ayrıca, Türkiye İş Kurumu tarafından verilen tarım aracı belgesi olmayan aracıların ve nüfus cüzdanı bulunmayan tarım işçilerinin çalıştırılmaması gerektiği de vurgulandı.   İşçilerin içme suyunun işverenler tarafından temin edilmesi ve bu suyun hijyenik koşullarda sağlanması gerektiği belirtilirken, işverenlerin, ücret ödemelerini iş ortasında ve iş sonunda işçilerin huzurunda gerçekleştirmeleri gerektiği ifade edildi. Ücretlerini zamanında alamayan tarım işçileri ve aracılarının şikayetlerini Ziraat Odası Başkanlıkları aracılığıyla çözmeleri teşvik edildi.   Toplantıda alınan bu kararların, geleneklere uygun olarak titizlikle uygulanması gerektiği vurgulanarak, tüm tarım işçilerini kapsadığı belirtildi.    
21 Mayıs 2024 tarihinde Şanlıurfa Ziraat Odası'nda gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, Şanlıurfa ilinde tarım işlerinde çalışacak işçilere ödenecek ücretler ve çalışma koşulları belirlendi.

Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, çapa, sebze, meyve, mercimek, kimyon, fıstık, badem ve sera işlerinde çalışacak tarım işçilerinin günlük asgari ücretleri ve çalışma şartları yeniden düzenlendi.

 

Alınan kararlara göre, 16 Aralık 2021 tarihli ve 2021/1 sayılı karar gereğince işçilerin bir günlük çalışma karşılığı asgari ücretin brüt miktarı üzerinden hesaplanarak aracı ve elçilik ücreti dahil 670 TL olarak ödenmesine karar verildi. Ayrıca, 16 yaşından küçük işçilerin çalıştırılmaması ve hasta olan işçilerin çalışmasına izin verilmemesi gerektiği belirtildi.

 

Tarım işçilerinin sabah 06:00'da işe başlamaları ve akşam 18:00'da işi bırakmaları kararlaştırıldı. Gün içerisinde ise sabah 08:30-09:00 arasında 30 dakika, öğle 13:00-14:00 arasında 60 dakika ve ikindi 15:15-16:00 arasında 45 dakika mola verilmesi uygun görüldü. Sera ve sebze işlerinde ise çalışma saatlerinin günün koşullarına göre belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

 

Şanlıurfa il sınırları dışından getirilen işçilerin geliş ve dönüş masraflarının karşılanması, il sınırları içerisinde ikamet eden işçilerin ise her gün iş yerlerine gidiş dönüşlerinin işverenlerce sağlanması karara bağlandı. Ayrıca, Türkiye İş Kurumu tarafından verilen tarım aracı belgesi olmayan aracıların ve nüfus cüzdanı bulunmayan tarım işçilerinin çalıştırılmaması gerektiği de vurgulandı.

 

İşçilerin içme suyunun işverenler tarafından temin edilmesi ve bu suyun hijyenik koşullarda sağlanması gerektiği belirtilirken, işverenlerin, ücret ödemelerini iş ortasında ve iş sonunda işçilerin huzurunda gerçekleştirmeleri gerektiği ifade edildi. Ücretlerini zamanında alamayan tarım işçileri ve aracılarının şikayetlerini Ziraat Odası Başkanlıkları aracılığıyla çözmeleri teşvik edildi.

 

Toplantıda alınan bu kararların, geleneklere uygun olarak titizlikle uygulanması gerektiği vurgulanarak, tüm tarım işçilerini kapsadığı belirtildi.  

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersiverek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.